3d-skrivare används vid friformsframställning, FFF. Föremål tillverkas genom att skikt för skikt byggs upp. Data för hur det ska ske kommer direkt från CAD-data, datortomograf eller 3d-modeller. Ni för tiden finns det prisvärda 3d-skrivare för privat bruk.

 

Ny snabbare teknik
Det amerikanska företaget Carbon3d har utvecklat en ny snabbare metod för 3d-utskrifter. Deras 3d-skrivare är upp till hundra gånger snabbare än traditionella 3d-skrivare. Snabbheten beror på att den bygger objekten från toppen och ned. Tekniken kallas Continous Liquid Interface Production, CLIP.

 

Metallpulverskrivare
Idag finns det 3d-skrivare som bygger objekt med metallpulver. Fast det dröjer nog ett tag innan de blir vanligt förekommande i hemmen. Den billigaste metallpulverskrivaren har ett pris på uppemot tio miljoner kronor. Höganäs 3d-printer för metallpulver bygger på samma princip som bläckstråleskrivare. Metallpulvret binds med en agent, motsvarande bläck, för varje lager metallpulver som läggs på. Man använder sig av en elektronstråle med hög precision som smälter metallen. Då den önskade komponenten är färdig, bränns den i en sinterugn.

 

Ätbara utskrifter
Vid Cornell Universitetet i USA har man tagit fram en 3d-skrivare som skriver ut alla sorters mat. De har lyckats skriva ut olika ostar och kakor. I en framtid kan man möjligtvis skriva ut exempelvis hamburgare med tillskott av viktiga, spårämnen och vitaminer. Kanks enligt ordination från behandlande läkare. Vem vet vart de nya tillämpningarna för.

 

På engelska
Det är bra att känna till vad de vanligaste engelska benämningar för 3d-utskrifter kallas. De har fler benämningar; 3d printing, additive manufacturing, rapid prototyping, free form fabrication, eller layer manufacturing.

 

Användningsområden
Tekniken, med 3d-utskrifter, har många användningsområden. Det går snabbt att tillverka prototyper, delar till olika saker, modeller och används till och med i produktion.

 

Kuriosa
År 2014 uppgav ett kinesiskt företag att de byggt 10 fungerande hus på en dag. Man hade då gjort det med 3d-skrivare.