Att arbeta som CAD-ritare är ett av de viktigaste yrkena i vårt samhälle, även om det håller till lite mer i kulisserna och kan vara knepigt att förstå. I detta yrke varierar arbetsuppgifterna men gemensamt för alla är fokuset på att rita lättförståeliga och tydliga ritningar. Dessa ritningar används främst inom konstruktion, till exempel när det handlar om att bygga ihop en bil eller att designa en byggnad. Inom arkitektur kan CAD-ritare få utlopp för sin kreativa sida eftersom den branschen blandar nytta och funktion med estetik och visuellt tilltalande objekt. Många CAD-ritare arbetar just med byggnadsritningar, i allt från mindre bostadshus till stora företagskomplex.

teknik2.se

Rita fram en möbel

Utan att du kanske har tänkt på det har du varit i kontakt med CAD-ritningar många gånger i ditt liv. När du köper möbler till ditt hem som du ska bygga ihop själv tillkommer en beskrivande ritning som stöd. Den är med stor sannolikhet gjord av en CAD-ritare. I denna profession gäller det att anpassa mängden information till vem som är målgruppen. Om ett stort bilmärke ska bygga upp en ny modell är det rentutav livsviktigt att alla små detaljer är noga utritade med beskrivande text där det behövs. Om du som privatperson ska bygga ihop en byrå hemma behöver du inte ta del av lika mycket information. Som CAD-ritare kan man även arbeta med situationsplaner. Det innebär att du går igenom alla steg vid exempelvis en brand och sedan ritar upp händelseförloppet. Du har nog sett en sådan tavla på din arbetsplats eller skola – alla steg är utmärkta som guide för denna oförutsedda situation.

Livet som CAD-ritare

Om du tycker att livet som CAD-ritare låter lockande kan du gå en utbildning som ger dig denna titel. Det finns en mängd olika utbildningar på yrkeshögskolor runtom i landet, du kan söka på nätet för att hitta en nära dig. Detta är en gedigen utbildning eftersom du både lär dig design och konstruktion. Steget till arkitekt är inte långt. En fördel många CAD-ritare upplever är att språket i CAD är närmast universellt. Ritningar görs ofta på engelska vilket möjliggör att du kan arbeta utomlands om du vill. Detta är ett yrke som kan utövas inom många branscher eftersom planer och ritningar behövs inom nästan alla grenar i samhället. Vill du arbeta på ett teknikföretag, på en möbelfirma eller med arkitektur och stadsplanering? Livet som CAD-ritare kan vara varierande och fullt av upplevelser, om man är öppen för det. Tack vare att den digitala designen fortsätter att utvecklas är behovet på marknaden nästintill omöjligt att mätta.