AutoCAD är ett av de vanligaste programmen för CAD, computer aided design. Det kan användas för att skapa ritningar i både 2D och 3D, och finns idag tillgängligt för både Microsoft Windows och Macintosh. Tidigare fanns också en version för Unix, men då intresset för denna version var mycket lågt beslutade Autodesk, som är företaget som utvecklar och säljer AutoCAD, att lägga ner allt fortsatt arbete med den versionen.

AutoCAD utvecklades ursprungligen med ingenjörer som den tilltänkta målgruppen. Idag har dock kretsen av användare utökats, och programmet används av ingenjörer såväl som arkitekter och andra typer av formgivare. Programmet har blivit så väletablerat att dess filformat, DWG och DFX, har blivit branschstandarden för tekniska ritningar. Om du arbetar i en bransch där du skulle ha nytta av ett program som AutoCAD, men du inte har råd att lägga ut de åtskilliga tusenlappar som ett liknande program ofta kostar, kan det vara en bra idé att leta igenom dina byrålådor efter klockor och smycken av guld som du inte använder. På guldbrev.se kan du nämligen sälja guld, och på så sätt få in de pengar du behöver för programmet. Det är till exempel talande för hur dyra liknande program kan vara, att målet som Autodesk hade när de först utvecklade AutoCAD, var att skapa ett CAD-program som kostade under 1000 dollar – på 1970- och 1980-talen, vilket alltså skulle vara betydligt mer idag. En annan fördel med AutoCAD jämfört med andra på den tiden var att det var kompatibelt med flera olika system, något som inte var en självklarhet under PC-datorns tidiga dagar.overlook-828548_960_720

Den första versionen av programmet, AutoCAD v1.0, släpptes år 1982. Sedan dess har mycket hunnit hända, och numera finns förutom det huvudsakliga grundprogrammet också en rad versioner som är specifika för olika branscher. Ett sådant exempel är AutoCAD Architechture, som har stöd för 3D-objekt som särskilt arkitekter har behov av, till exempel väggar, dörrar och fönster. Andra exempel är AutoCAD Electrical och AutoCAD Mechanical. År 1993 lanserades också en mindre version av programmet, AutoCAD LT, som framförallt lämpar sig för ritningar i 2D, och inte i 3D. Fördelen med denna version, för de som inte har nytta av 3D-funktionerna i den fullstora versionen av programmet, är naturligtvis att den är billigare.