Att driva eget inom CAD är en god idé, då det alltid finns jobb inom branschen. Du kan arbeta både för mindre kunder och stora företag, med att designa och skapa tekniska ritningar till arkitektur, konstruktion och inredning. En CAD-konstruktör, eller CAD-ritare som det också kallas, behöver ha goda kunskaper inom matematik och teknisk design.

För att kunna driva ditt CAD-företag effektivt kan du ta hjälp av Intrum som erbjuder olika företagstjänster inom inkasso, fakturering och delgivning. När du utkontrakterar din kundreskontra och fakturering minskar behovet av resurser så att du kan koncentrera mer till kärnverksamheten. Du kan också få företagstjänster som hjälper dig med inkasso, vilket underlättar att få betalt i tid.

Studera till CAD-konstruktör

Melinda arbetade tidigare inom vården men beslutade sig för att börja studera till CAD-konstruktör på Teknikhögskolan i Stockholm. YH-utbildningen gör henne garanterad jobb när hon tagit examen. Hon började först lära sig CAD-programmet Solidworks som fjortonåring och har alltid haft ett stort intresse för teknik. Som CAD-konstruktör kommer hon att sitta och arbeta i avancerade CAD-system och färdigställa design och nykonstruktion. Inom produktutveckling arbetar hon från idé fram till färdig produkt. Arbetet är kreativt, fantasifullt och innefattar även problemlösning.

Affärsidé och affärsplan

När du ska starta företag inom CAD kan du först behöva formulera din idé. Skriv ner vad företaget ska arbeta med i en affärsidé och affärsplan. En affärsidé bör lösa problem som företag och privatpersoner upplever, i ditt fall kan det vara att lösa andra företags behov av konstruktion och design. Du behöver ta reda på vad du ska sälja och till vem, och även utarbeta en plan kring hur du ska nå dina kunder. Det kan också vara bra att redan nu fundera över hur du ska ta betalt av kunderna. Kanske du kommer att behöva olika företagstjänster som hjälper dig med fakturering och inkasso?

Webbplats och ekonomisk buffert

Var tredje svensk när drömmar om att starta sitt eget företag. Det är bra att ha en stabil buffert i början, då det är ett stort projekt att driva eget. Om det är svårt att i början få in kunder till din CAD-verksamhet har du en buffert som du kan luta dig mot. För att komma igång ordentligt kan du börja med att skapa en egen webbplats till din verksamhet, där du visar upp tidigare projekt du skapat. Närmare 97 % av svenskarna använder internet för att hitta information, och påbörjar även nya inköp av produkter och tjänster på nätet.