Ledande CAD-program som AutoCAD är inte direkt gratis utan kostar över 20 000 kronor per år då det säljs som en prenumerationstjänst av utvecklaren Autodesk. Som privatperson kanske man inte är så sugen på att lägga ut femsiffriga belopp på ett CAD-program om man bara har tänkt använda det för personligt bruk. Det finns dock som tur är en hel del gratis CAD-program där ute som man kan ladda hem. Här nedan listas några av dessa.

SketchUp

SketchUp, som tidigare hette Google Sketchup, finns i en webbaserad gratisversion som heter SketchUp Free. Programmet lämpar sig bra för den som vill designa till exempel byggnader, interiörer eller mekanik. Programmet är även kopplat till 3D Warehouse som är ett stort bibliotek av 3D-objekt skapade i SketchUp som andra användare har modellerat.

Kopplingen till Google finns fortfarande kvar då man kan exportera 3D-byggnader man skapat i Sketchup till Google Earth så hela världen kan se dem där om man har gjort ett bra jobb. Om man är riktigt skicklig på att designa 3D-objekt kan man till och med fakturera via Capcito för att tjäna lite pengar på sina kunskaper.

TinkerCAD

TinkerCAD är även det utvecklat av Autodesk men det är helt gratis och kan köras direkt i webbläsaren. Det är av förklarliga skäl inte lika avancerat som AutoCAD, eller andra fullfjädrade CAD-program, utan riktar sig mer mot nybörjare med sitt nedskalade och användarvänliga gränssnitt. Programmet lämpar sig bra för de som snabbt vill kunna bygga ihop 3D-objekt som sedan går att skriva ut på en 3D-skrivare. Det går även att bygga legofigurer och Minecraft-modeller i programmet.

Ett annat verktyg i TinkerCAD är Codeblocks som är ett slags grafiskt programmeringsspråk där man drar och släpper kodblock för att skapa 3D-objekt som kan beskrivas matematiskt. Det kan handla om till exempel en hög spiraltrappa som följer ett visst geometriskt mönster men som skulle ta längre tid att modellera för hand.

Fusion 360

Fusion 360 är ännu ett gratis CAD-program från Autodesk. Det är dock gratis under förutsättningen att man antingen är student, utbildare eller företräder en akademisk institution. Fusion 360 är helt molnbaserat och det innebär även att man kan arbeta flera på samma projekt samtidigt.

LibreCAD

LibreCAD är ett gratis CAD-program för Windows, Mac och Linux som även är öppen källkod, fritt för vem som helst att modifiera. Det är dock begränsat till enbart 2D-modellering.

Vectary

Vectary är ännu ett webbaserat CAD-program som fokuserar på ett lättanvänt gränssnitt. Det är i sitt grundutförande gratis men finns även i en premiumversion. Det erbjuder bland annat så kallad parametrisk modellering.

FreeCAD

FreeCAD är, precis som LibreCAD, både gratis och öppen källkod och okus ligger på industriell design. Även detta CAD-program har parametrisk modellering men gränssnittet känns mer tekniskt och inte lika nybörjarvänligt som hos Vectary.